Obiective turistice in Croatia

Obiective turistice in Croatia

Recomandati-ne prietenilor apasand butoanele:

Turism - Oferte


Cuvinte cheie: obiective turistice Croatia, obiective, turistice, turism, Croatia, insule

Obiective turistice Croatia - Zagreb - Catedrala neo-gotica

Cunoscuta anterior drept Catedrala Sfantul +tefan, aceasta este dedicata in prezent Adormirii Maicii Domnului. Se distinge in special datorita celor doua turle gemene, construite in stil neo-gotic, vizibile practic din orice zona a orasului. Din nefericire, este aproape permanent in proces de renovare, in mare masura din cauza istoriei sale zbuciumate. }ntemeiata in 1093, abia in 1242 i-a fost finalizata constructia initiala in stil romanic. Urmatorii 21 de ani au fost destul de nefasti pentru edificiu, puternic afectat de asediile repetate ale tatarilor. }n 1624, o serie de incendii devastatoare au distrus biserica aproape complet, pentru ca, in 1645, o ultima rabufnire a flacarilor sa darame tot ce mai ramasese in picioare. Reconstruita cu mare greutate, a fost avariata grav de cutremurul din 1880. Au urmat 12 ani de restaurare, ocazie cu care au fost inaltate frumoasele sale turnuri neo-gotice. }n 1990 au debutat lucrarile de refacere a exteriorului catedralei, inca in curs de desfasurare. Din vechile constructii se mai pastreaza frescele din secolul al XIII-lea, stranele renascentiste, altarele din marmura si un amvon in stil baroc.

Obiective turistice Croatia - Zagreb - Muzeul Mimara

Gazduit intr-o cladire in stil neo-renascentist, Muzeul Mimara contine una dintre cele mai valoroase colectii de arta din Europa. Obiectele, cateva mii la numar, au fost donate municipalitatii de catre Ante Topic Mimara, un colectionar particular originar din Zagreb. }n prezent, in galeriile muzeului sunt expuse 3.750 de opere de arta, printre care se numara lucrari semnate de Raphael, Rembrandt, Rubens, Van Gogh si Da Vinci. Tot aici poate fi admirata o impresionanta colectie de artefacte apartinand civilizatiilor stravechi, cum ar fi Egiptul, Grecia, Mesopotamia sau Roma antica. Muzeul este deschis martea, miercurea, vinerea si sambata intre 10:00 si 17:00, iar joia intre 10:00 si 14:00.

Obiective turistice Croatia - Zagreb - Cimitirul Mirogoj

Situat in partea de nord a Zagrebului, Mirogoj este unul dintre cele mai frumoase cimitire din Europa. Aici pot fi admirate cateva mausolee absolut spectaculoase, iar peisajele de tip englezesc sunt imprejmuite de o ampla arcada in stil neo-renascentist, datand din secolul al XIX-lea. Candelele palpaitoare, asezate alaturi de pietrele funerare bogat ornamentate si inconjurate de flori multicolore, transforma acest loc de odihna a mortilor intr-un colt de paradis destinat celor vii. Este interesant de observat felul in care sunt reprezentate aici diferitele religii, limbi si culturi. Cimitirul reprezinta ultimul loc de popas pentru personalitati locale precum Drazen Petrovie, Franjo Tudman, Petar Preradovie sau Ljudevita Gaja.

Obiective turistice Croatia - Zagreb - Ferma animalelor salbatice

Descrierea parcului Maksimir, situat in Zagreb, pare a fi insasi definitia locului ideal pentru relaxare: peluze inverzite, lacuri cu apa limpede si un cer ca o pictura in acuarela. Cele 18 hectare de teren acoperit de vegetatie luxurianta au fost deschise pentru public in 1794, parcul fiind primul de acest fel inaugurat in aceasta regiune a Europei. Pentru cei care nu agreeaza flora fara fauna, Maksimirul mai ofera o surpriza: drumul catre gradina zoologica a orasului.

Obiective turistice Croatia - Zagreb - Nada florilor

Infiintata in 1890, gradina botanica din Zagreb cuprinde peste 10.000 de specii de plante, unele mai spectaculoase decat celelalte. }n plus, parcul natural a fost invadat in timp de tot soiul de broaste testoase, porumbei si familii intregi de rate. Pentru odihna, la dispozitia vizitatorilor sunt puse mai multe randuri de banci.

Obiective turistice Croatia - Coasta dalmata - Rab

Insula Rab, situata la sud de Peninsula Istria, este un adevarat magnet pentruadmiratorii Adriaticii. Arida si pietroasa in nord-est, ea este acoperita insud-vest de paduri bogate de pini. Orasul medieval Rab, unul dintre cele maifrumoase din regiune, este construit pe o peninsula ingusta, care inchide unport adapostit. Turlele a patru dintre bisericile localitatii sunt usor de depistatprintre acoperisurile rosii ale caselor. Manastirea Sfantul Anton a fost ridicatain 1675, catedrala in stil romanic dedicata Sfintei Fecioare are o superba terasaorientata spre mare, iar biserica Sf. Justine adaposteste in prezent un mic muzeude arta religioasa. Din vechea biserica a Sfantului Ioan nu s-au mai pastratdecat o clopotnita si o parte din fundatie.

Obiective turistice Croatia - Coasta dalmata - Solin

Ruinele stravechiului oras Salona (cunoscut acum ca Solin) sunt situate in tinuturile vinicole de la nord de Split si constituie cea mai interesanta zona arheologica din Croatia. Salona a fost capitala provinciei romane Dalmatia incepand din vremea lui Iulius Cezar si pana in 614 D.H., cand a fost cucerita de barbari. }n afara zidurilor vechiului oras se afla un loc de veci al crestinilor ucisi in perioada cand aceasta religie era considerata ilegala, precum si o bazilica din secolul al V-lea, aici fiind deschis un muzeu de arheologie. La sud se gasesc ruinele unui lacas de cult crestin, care cuprindea o bisericuta, o baie publica si un spatiu pentru botezuri. La extremitatea vestica a Salonei se pot vizita vestigiile unui vast amfiteatru datand din secolul al II-lea D.H., distrus de catre venetieni in secolul al XVII-lea, pentru a nu putea fi folosit ca refugiu de catre invadatorii turci.

Obiective turistice Croatia - Coasta dalmata - Split

Orasul Split este considerat de localnici inima coastei Dalmate. Este situat la 150 km nord de Dubrovnik, fiind cea mai mare localitate de pe litoral. Atunci cand colonia romana Salona a fost invadata de barbari, in secolul al VII-lea, multi dintre locuitorii acesteia s-au refugiat la Split, in spatele zidurilor inalte ale palatului lui Diocletian. Principala atractie a orasului, acesta constituie in prezent locul unde se gasesc cele mai impozante ruine romane din regiune. Construit ca o fortareata, el adapostea apartamentele imperiale, mai multe temple si un mausoleu. Excelent s-au pastrat un vestibul al palatului original, piata cu coloane, templul lui Jupiter si baza mausoleumului lui Diocletian, transformat astazi intr-o catedrala. Imediat langa ruinele romane se gasesc cateva cladiri medievale, printre care si o primarie datand din secolul al XV-lea.

Obiective turistice Croatia - Coasta dalmata - Hobby imperial

Caius Aurelius Valerius Diocletianus, cunoscut la noi mai ales sub numele de Diocletian, a fost imparatul Romei intre anii 284 si 305. Prin reformele sale, acesta a pus bazele sistemului politico-administrativ al dominatului. }nsa imperiul nu era singura pasiune a lui Diocletian, care isi omora adeseori timpul organizand fastuoase jocuri pentru aristocrati si vulg deopotriva, in cadrul carora avea o deosebita placere sa asmuta leii asupra crestinilor timpurii. Dupa ce a abdicat, in 305, Diocletian s-a retras la Split (pe atunci Spalatum), unde a si murit, 11 ani mai tarziu.

Obiective turistice Croatia - Coasta dalmata - O sama de muzee

Cel mai interesant muzeu din Split este cel al Marinei, care este gazduit intr-o fortareata datand din secolul al XVII-lea. Printre exponate se numara o ampla colectie de harti, fotografii, artefacte si diverse machete. Muzeul de Arheologie este extrem de original, multe dintre piesele sale principale fiind expuse intr-o gradina exterioara.

Obiective turistice Croatia - Dubrovnik, Korkula - Dubrovnik

Intemeiat in secolul al VII-lea D.H., orasul Dubrovnik a avut o istorie extrem de agitata, care a lasat din fericire in urma nenumarate monumente de o frumusete rara. Oricine a pus piciorul in vechea cetate de coasta s-a lasat imediat fermecat de pietele sale pavate cu marmura, i-a strabatut cu incantare strazile pietruite si i-a admirat casele inalte, bisericile, manastirile, palatele, fantanile si muzeele, toate construite din aceeasi piatra palida ca o raza de luna. }mprejmuit de ziduri inalte de aparare, orasul a fost binecuvantat cu o clima extrem de placuta si o vegetatie bogata, gratie asezarii sale la extremitatea sudica a Coastei Dalmate. Desi bombardat masiv in 1991, Dubrovnikul a fost restaurat, vizitatorii sai spunand ca in prezent ar fi mai frumos chiar decat inaintea razboiului. Printre atractiile sale se numara Stradun , o promenada superba destinata exclusiv pietonilor, care strabate orasul de la un capat la celalalt. Langa aceasta se gaseste Manastirea Franciscana, in care se afla o farmacie deschisa inca din 1391. De cealalta parte a promenadei se inalta o biserica in stil baroc, precum si palatul Rectorului, un edificiu gotic ridicat in 1441. Aici se afla in prezent un muzeu in care sunt expuse diverse obiecte cu valoare istorica, picturi baroce sau piese de mobilier. Zidurile de aparare ale cetatii au fost construite intre secolul al XIII-lea si al XVI-lea, pastrandu-se intacte pana astazi. Fara indoiala cele mai impunatoare din intreaga lume, acestea au o inaltime de 25 m, o lungime de 2 km si nu mai putin de 16 bastioane.

Obiective turistice Croatia - Dubrovnik, Korkula - Korcula

Insula Korcula este acoperita din belsug cu vii si maslini, iar coasta ei sudica adaposteste cateva golfuri pitice si plaje de buzunar. Orasul omonim este o cetate medievala tipic dalmata, fiind o aglomerare de case cu acoperisurile rosii, adapostite dupa ziduri inalte de aparare. Piata Catedralei este puternic influentata de stilul venetian, biserica insasi fiind dedicata Sfantului Marcu si continand doua picturi de Tintoretto. Langa catedrala se gaseste Palatul Abatiei, datand din secolul al XIV-lea, iar in partea opusa acestuia se inalta Palatul Gabriellis, construit in secolul al XVI-lea, care adaposteste in prezent muzeul orasului. Conform agentilor de turism locali, insusi Marco Polo s-a nascut in Korcula, casa in care acesta a locuit fiind deschisa pentru public.

Obiective turistice Croatia - Dubrovnik, Korkula - Un oras instrainat

La Dubrovnik se poate ajunge cu avionul de la Zagreb, cu feribotul din Hvar, Split, Zadar sau Rijeka si cu autobuzul din practic orice parte a tarii. Toate vehiculele trebuie sa treaca insa prin punctul de frontiera de la Neum, unde Bosnia-Hertegovina atinge coasta Adriatica, separand brutal zona limitrofa Dubrovnikului de restul Croatiei.

Obiective turistice Croatia - Dubrovnik, Korkula - Cosmopolitan, editia croata

Intemeiat acum peste 1.300 de ani, orasul Dubrovnik a fost centrul republicii orasenesti cu acelasi nume. S-a aflat in dependenta vasalica fata de bizantini, venetieni, Ungaria si Imperiul Otoman. }ntre 1806 si 1813 a fost ocupat de francezi, iar in urma Congresului de la Viena (1815) a fost inclus in Imperiul Habsburgic. }n 1918 a intrat in componenta Regatului sarbilor, croatilor si slovenilor, cunoscut din 1929 ca Iugoslavia. S-a mai numit si Ragusa.

Obiective turistice Croatia - Dubrovnik, Korkula - Nudism fara frontiere

Amatorii de soare din Dubrovnik se afla la doar 10 minute distanta de Insula Lokrum, unde se poate ajunge cu feribotul. Aceasta este o rezervatie naturala bogat impadurita, care adaposteste o plaja stancoasa rezervata nudistilor, o frumoasa gradina botanica, precum si ruinele unei fortarete habsburgice.


Alte articole din aceeasi categorie:

Turism Romania, pe locul 35 in Europa la competitivitatea turismului

Turism Cicloturism in Transilvania

Turism Care sunt destinatiile turistice interzise femeilor

Turism Cele mai frumoase insule izolate de pe Pamant

Turism Atractii turistice de iarna impresionanteAdauga un comentariu:

Numele dvs.
Cod securitate
Comentariul dvs.
 


Rezervati ACUM bilete de avion!Bilete ieftine